Maluchy poznają świat różnymi zmysłami, ale przede wszystkim przez dotyk, a zaraz potem… najczęściej przez smak. Zapewne niejednemu rodzicowi znany jest widok dziecięcych rączek wkładających do buzi wszystko, co znajdą w swoim zasięgu. Z tego względu warto już od pierwszych miesięcy życia odkrywać przed dzieckiem …. magiczny świat jedzenia.

Dzieci, które od września po raz pierwszy zaczęły uczęszczać do naszego żłobka muszą zmierzyć się ze zmianą nie tylko zasad i pór spożywania posiłków, ale także samego menu. Podawane potrawy mogą różnić od tych znanych z domu – zarówno w aspekcie proponowanych produktów, jak i sposobów ich przyrządzenia. Ze względu na zmianę otoczenia maluch może różnie reagować na nowe potrawy i na pewno niejednokrotnie zaskoczyć rodziców, jedząc coś, czego do tej pory nie chciał nawet spróbować. Często dziecko potrzebuje czasu, żeby przyzwyczaić się do nowej kuchni i do tego, że na stole pojawiają się różne produkty, nie tylko te ulubione. Trzeba dać mu szansę na poznanie nowych smaków w nowej sytuacji i w nowym towarzystwie.

Nasza kuchnia dba właśnie o aspekt poznawania smaków na samym początku wielkiej przygody, jaką jest życie. Eksperci stwierdzili, że do trzeciego roku życia można najefektywniej wpoić dziecku prawidłowe nawyki żywieniowe. Okres żłobkowy to również właśnie ten czas, kiedy maluchy chętnie chcą próbować produktów o różnym wyglądzie, smaku czy zapachu. Zapewniając dzieciom w tym wieku różnorodność pokarmów, mamy większe szanse, że nasza pociecha nie wyrośnie na niejadka.

Dla większości dzieci żłobek jest miejscem, w którym spędzają one zdecydowanie największą część dnia. Tutaj spożywają większość swoich posiłków. Zgodnie z art. 22, znowelizowanej ustawy o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3, obowiązującej od 01.01.2018r. (Dz.U. z 2017r. poz. 1428), to na nas czyli organizatorach żywienia zbiorowego w żłobku spoczywa odpowiedzialność za zapewnienie dzieciom pełnowartościowych posiłków.

Odpowiednio zbilansowana dieta, korzystnie wpływa na samopoczucie dziecka. Stanowi paliwo dla rosnącego dziecka i zapewnia mu energię potrzebną na cały dzień. Od najmłodszych lat kształtujemy również smaki  i preferencje żywieniowe naszych pociech. Dobre, pełnowartościowe posiłki to najprostsza, a jednocześnie najlepsza metoda, by skutecznie zadbać o zdrową przyszłość małego człowieka.

W naszym żłobku dokładamy wszelkich starań, aby posiłki były właściwe pod względem udziału wszystkich składników odżywczych, zgodnie z aktualnymi normami żywienia opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Dbamy, również o to, aby posiłki zaspakajały 75% dziennego zapotrzebowania młodego organizmu na składniki odżywcze i energię. Pozostałe 25% należy uzupełnić w domu, np. w postaci kolacji skomponowanej z produktów, których nie uwzględniało danego dnia w żłobkowym menu. Warto w tym celu śledzić codziennie żłobkowy jadłospis. Wiadomo przecież, że zdrowe żywienie dzieci to nie tylko jeden  z najważniejszych fundamentów prawidłowego rozwoju i wzrostu maluchów. To także inwestycja w zdrową przyszłość dziecka.

U nas wszystkie dzieci mają równe szanse!                                                                                                                                                                             

Ogromny postęp cywilizacyjny niesie za sobą skutki w postaci tzw. chorób cywilizacyjnych. Należą do nich np. cukrzyca wieku dziecięcego czy alergie pokarmowe. W przypadku dziecka z alergią pokarmową żłobek może zapewnić dietę eliminacyjną polegającą na wykluczeniu z jadłospisu produktów powodujących alergię.

Nasza oferta obejmuje przygotowanie przez dietetyka w porozumieniu z rodzicami menu dla dzieci ze szczególnymi potrzebami żywieniowymi. Specjalistyczne diety są układane w taki sposób, aby jak najmniej różniły się od diety podstawowej. Związane jest to z psychologią żywienia, aby dziecko mające odmienną dietę nie czuło się izolowane..

Przykładowe diety:

Dieta bezcukrowa skierowana jest dla diabetyków, ale także dla dzieci objętych wysokim ryzykiem wystąpienia cukrzycy. W takich jadłospisach eliminowany jest zarówno dodatek cukru, miodu oraz innych substancji słodzących, jak i produktów, które w znacznych ilościach zawierają te substancje. Zwraca się również dużą uwagę na indeks glikemiczny posiłków.

Dieta bezmleczna przeznaczona jest dla dzieci, które cierpią na nietolerancję laktozy bądź mają alergię na białko mleka krowiego. Mleko krowie zastępowane jest np. mlekiem sojowym, ryżowym czy migdałowym. Wszystkie produkty mleczne mają swoje zamienniki w postaci produktów sojowych bądź też zastępowane są innymi produktami.

Dieta bezjajeczna skierowana jest dla dzieci, które cierpią na alergię na białko jaja kurzego. Produkty, w których skład wchodzą jajka, są w tej diecie eliminowane i zastępowane produktami, w których ten składnik nie występuje.

Dieta bezglutenowa, bezmleczna przeznaczona jest dla dzieci cierpiących na celiakię, nadwrażliwość na gluten bądź mających alergię na gluten. Gluten dla takich osób jest bardzo szkodliwy, w związku z tym jest bardzo istotne, aby nawet minimalne ilości tego składnika nie przedostały się wraz z posiłkami. Wszystkie produkty wykorzystywane do przygotowywanych posiłków posiadają certyfikat przekreślonego kłosa bądź też są oznaczone jako bezglutenowe. Alergii na gluten czy też celiakii często towarzyszy również nietolerancja laktozy, dlatego też eliminowane w diecie bezglutenowej zostaje mleko i jego produkty.

Dieta indywidualna (bez cytrusów) skierowana jest dla tych dzieci, które mają alergię na owoce cytrusowe. Należy pamiętać, iż reakcja alergiczna może pojawić się nawet w trakcie kontaktu z osobą, która obierała owoc cytrusowy. Dieta ta polega na wyeliminowaniu z jadłospisu wszelkich produktów zawierających nawet w minimalnych ilościach owoce cytrusowe.

W kuchni każda kucharka jest odpowiedzialna za swoją część pracy, która pod surowym przewodnictwem szefowej kuchni przekształca się w kulinarne arcydzieło dla dzieci. Zespół ośmiu doświadczonych kucharek sprawia, że w magiczny sposób wszystkie produkty łączą się w wyśmienite posiłki. Z każdej z pór roku kucharki czerpią to, co najlepsze by maluchy już od szóstego miesiąca życia mogły poznawać smak polskiego świata. Natura i ekologia są wyznacznikiem podczas poszukiwania składników do menu. Sekretem wspaniałej kuchni są nie tylko świeże składniki ale także zamiłowanie do zdrowego żywienia, połączenie rozmaitych smaków i technik gotowania ale również profesjonalny zespół kucharek Przedszkola Publicznego nr 20 z Oddziałami Integracyjnymi. Kuchnia to ich pasja, dlatego też mogą mieć Państwo pewność, że Wasza Pociecha otrzyma zdrowe, zbilansowane, przygotowane z sercem posiłki. Panie posiadają odpowiednie kwalifikacje oraz wieloletnie doświadczenie w przygotowywaniu smacznych posiłków dla najmłodszych, dzięki czemu zyskują uznanie nawet najbardziej wybrednych niejadków.

Szanowny Rodzicu! Możesz mieć całkowitą pewność, że posiłki dla Twojego dziecka są przygotowywane w bezpieczny sposób. Gwarantuje to doświadczony  i odpowiedzialny zespół (intendent, dietetyk i kucharki), stały nadzór inspektora SANEPID-u oraz profesjonalna kuchnia, spełniająca rygorystyczne wymogi architektoniczne oraz sanitarne określone min.: w dobrych praktykach higienicznych (GHP), dobrych praktykach produkcyjnych (GMP), systemie jakości HACCP.

Ze względu na dużą odpowiedzialność związaną z żywieniem dzieci posiłki przygotowywane są z wyjątkową dbałością o jakość użytych surowców, a proces produkcyjny poddawany jest stałym procedurom samokontroli. Posiłki przygotowane są przy użyciu nowoczesnych oraz bezpiecznych technologii gotowania i duszenia na parze o ograniczonej ilości potraw smażonych.

8.30 – 8.45         Śniadanie
10.40 – 11.00     Obiad – I danie (zupka) + dodatek (deser, owoce, wypieki własne itp.).
13:15- 13:45      Obiad II danie