Maluchy poznają świat różnymi zmysłami, ale przede wszystkim przez dotyk, a zaraz potem… najczęściej przez smak. Zapewne niejednemu rodzicowi znany jest widok dziecięcych rączek wkładających do buzi wszystko, co znajdą w swoim zasięgu. Z tego względu warto już od pierwszych miesięcy życia odkrywać przed dzieckiem …. magiczny świat jedzenia.
Dzieci, które od września po raz pierwszy zaczęły uczęszczać do naszego żłobka muszą zmierzyć się ze zmianą nie tylko zasad i pór spożywania posiłków, ale także samego menu. Podawane potrawy mogą różnić od tych znanych z domu – zarówno w aspekcie proponowanych produktów, jak i sposobów ich przyrządzenia. Ze względu na zmianę otoczenia maluch może różnie reagować na nowe potrawy i na pewno niejednokrotnie zaskoczyć rodziców, jedząc coś, czego do tej pory nie chciał nawet spróbować. Często dziecko potrzebuje czasu, żeby przyzwyczaić się do nowej kuchni i do tego, że na stole pojawiają się różne produkty, nie tylko te ulubione. Trzeba dać mu szansę na poznanie nowych smaków w nowej sytuacji i w nowym towarzystwie.
Nasza kuchnia dba właśnie o aspekt poznawania smaków na samym początku wielkiej przygody, jaką jest życie. Eksperci stwierdzili, że do trzeciego roku życia można najefektywniej wpoić dziecku prawidłowe nawyki żywieniowe. Okres żłobkowy to również właśnie ten czas, kiedy maluchy chętnie chcą próbować produktów o różnym wyglądzie, smaku czy zapachu. Zapewniając dzieciom w tym wieku różnorodność pokarmów, mamy większe szanse, że nasza pociecha nie wyrośnie na niejadka.
Maluchy poznają świat różnymi zmysłami, ale przede wszystkim przez dotyk, a zaraz potem… najczęściej przez smak. Zapewne niejednemu rodzicowi znany jest widok dziecięcych rączek wkładających do buzi wszystko, co znajdą w swoim zasięgu. Z tego względu warto już od pierwszych miesięcy życia odkrywać przed dzieckiem …. magiczny świat jedzenia.
Dzieci, które od września po raz pierwszy zaczęły uczęszczać do naszego żłobka muszą zmierzyć się ze zmianą nie tylko zasad i pór spożywania posiłków, ale także samego menu. Podawane potrawy mogą różnić od tych znanych z domu – zarówno w aspekcie proponowanych produktów, jak i sposobów ich przyrządzenia. Ze względu na zmianę otoczenia maluch może różnie reagować na nowe potrawy i na pewno niejednokrotnie zaskoczyć rodziców, jedząc coś, czego do tej pory nie chciał nawet spróbować. Często dziecko potrzebuje czasu, żeby przyzwyczaić się do nowej kuchni i do tego, że na stole pojawiają się różne produkty, nie tylko te ulubione. Trzeba dać mu szansę na poznanie nowych smaków w nowej sytuacji i w nowym towarzystwie.
Nasza kuchnia dba właśnie o aspekt poznawania smaków na samym początku wielkiej przygody, jaką jest życie. Eksperci stwierdzili, że do trzeciego roku życia można najefektywniej wpoić dziecku prawidłowe nawyki żywieniowe. Okres żłobkowy to również właśnie ten czas, kiedy maluchy chętnie chcą próbować produktów o różnym wyglądzie, smaku czy zapachu. Zapewniając dzieciom w tym wieku różnorodność pokarmów, mamy większe szanse, że nasza pociecha nie wyrośnie na niejadka.
Dla większości dzieci żłobek jest miejscem, w którym spędzają one zdecydowanie największą część dnia. Tutaj spożywają większość swoich posiłków. Zgodnie z art. 22, znowelizowanej ustawy o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3, obowiązującej od 01.01.2018r. (Dz.U. z 2017r. poz. 1428), to na nas czyli organizatorach żywienia zbiorowego w żłobku spoczywa odpowiedzialność za zapewnienie dzieciom pełnowartościowych posiłków.
Odpowiednio zbilansowana dieta, korzystnie wpływa na samopoczucie dziecka. Stanowi paliwo dla rosnącego dziecka i zapewnia mu energię potrzebną na cały dzień. Od najmłodszych lat kształtujemy również smaki i preferencje żywieniowe naszych pociech. Dobre, pełnowartościowe posiłki to najprostsza, a jednocześnie najlepsza metoda, by skutecznie zadbać o zdrową przyszłość małego człowieka.
W naszym żłobku dokładamy wszelkich starań, aby posiłki były właściwe pod względem udziału wszystkich składników odżywczych, zgodnie z aktualnymi normami żywienia opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Dbamy, również o to, aby posiłki zaspakajały 75% dziennego zapotrzebowania młodego organizmu na składniki odżywcze i energię. Pozostałe 25% należy uzupełnić w domu, np. w postaci kolacji skomponowanej z produktów, których nie uwzględniało danego dnia w żłobkowym menu. Warto w tym celu śledzić codziennie żłobkowy jadłospis. Wiadomo przecież, że zdrowe żywienie dzieci to nie tylko jeden z najważniejszych fundamentów prawidłowego rozwoju i wzrostu maluchów. To także inwestycja w zdrową przyszłość dziecka.
Nasza kuchnia dba właśnie o aspekt poznawania smaków na samym początku wielkiej przygody, jaką jest życie. Eksperci stwierdzili, że do trzeciego roku życia można najefektywniej wpoić dziecku prawidłowe nawyki żywieniowe. Okres żłobkowy to również właśnie ten czas, kiedy maluchy chętnie chcą próbować produktów o różnym wyglądzie, smaku czy zapachu. Zapewniając dzieciom w tym wieku różnorodność pokarmów, mamy większe szanse, że nasza pociecha nie wyrośnie na niejadka.