W naszym przedszkolu, nad prawidłowym żywieniem dzieci czuwa dietetyk
W trosce o najlepsze warunki do rozwoju każdego dziecka dietetyk:
Opracowuje jadłospisy
uwzględniające zasady zdrowego, naturalnego odżywiania – zgodnie z najnowszą piramidą żywienia oraz w oparciu o produkty najwyższej jakości.
Dostosowuje jadłospisy
dla dzieci wymagających diet z alergiami pokarmowymi.
Nadzoruje i kontroluje
prawidłowość przebiegu procesów technologicznych na wszystkich etapach produkcji potraw z uwzględnieniem systemu analizy zagrożeń krytycznych punktów kontrolnych.
Kontroluje jakość
surowców i produktów żywnościowych oraz warunków ich przechowywania.
Prowadzi instruktaż
dla pracowników zatrudnionych przy produkcji żywności pod kątem organizacji stanowisk pracy i przestrzegania zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej.
Prowadzi edukację
dla dzieci w zakresie zasad zdrowego odżywiania poprzez różnego rodzaju zajęcia, konkursy, gry i zabawy.
Wprowadza
do jadłospisów pomysły dzieci i rodziców na zdrowe posiłki oraz desery.
Uwzględnia
w jadłospisach ciekawe i zdrowe alternatywy dla słodyczy.
Prowadzi konsultacje
z rodzicami w sprawach dotyczących żywienia dzieci – zawsze służy rodzicom radą i pomocą.