Dla większości dzieci żłobek jest miejscem, w którym spędzają one zdecydowanie największą część dnia. Tutaj spożywają większość swoich posiłków. Zgodnie z art. 22, znowelizowanej ustawy o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3, obowiązującej od 01.01.2018r. (Dz.U. z 2017r. poz. 1428), to na nas czyli organizatorach żywienia zbiorowego w żłobku spoczywa odpowiedzialność za zapewnienie dzieciom pełnowartościowych posiłków.

Odpowiednio zbilansowana dieta, korzystnie wpływa na samopoczucie dziecka. Stanowi paliwo dla rosnącego dziecka i zapewnia mu energię potrzebną na cały dzień. Od najmłodszych lat kształtujemy również smaki  i preferencje żywieniowe naszych pociech. Dobre, pełnowartościowe posiłki to najprostsza, a jednocześnie najlepsza metoda, by skutecznie zadbać o zdrową przyszłość małego człowieka.

W naszym żłobku dokładamy wszelkich starań, aby posiłki były właściwe pod względem udziału wszystkich składników odżywczych, zgodnie z aktualnymi normami żywienia opracowanymi przez Instytut Żywności  i Żywienia w Warszawie. Dbamy, również o to, aby posiłki zaspakajały 75% dziennego zapotrzebowania młodego organizmu na składniki odżywcze i energię. Pozostałe 25% należy uzupełnić w domu, np. w postaci kolacji skomponowanej z produktów, których nie uwzględniało danego dnia w żłobkowym menu. Warto w tym celu śledzić codziennie żłobkowy jadłospis. Wiadomo przecież, że zdrowe żywienie dzieci to nie tylko jeden z najważniejszych fundamentów prawidłowego rozwoju i wzrostu maluchów. To także inwestycja w zdrową przyszłość dziecka.